Graviditet - Att bereda plats för nytt liv

Vad händer i en relation när en graviditet uppstår?

Det finns mängder av litteratur som beskriver detta, men jag vill skriva om den känslomässiga resa som paret går igenom utifrån ett lite annorlunda perspektiv.

Att försäkra sig om att mannen är vuxen är ett måste för kvinnan och detta är både sunt och naturligt. Hon behöver överge mannen på ett känslomässigt plan och samtidigt få hans stöd i denna process. Detta upplevs ofta som oerhört smärtsamt för mannen. Han behöver här både sörja och stötta. Sörja att han förlorar första platsen i relationen och visa detta är okej genom att stötta kvinnan när hon bereder plats för barnet som är på väg att bli hennes nya fokus.

Om mannen är omogen, vilket de flesta män är när de ska få sitt första barn, så kommer han att ha svårt att ge kvinnan det stöd hon behöver. Han kommer då snarare att projicera ansvaret för upplevelsen av övergivenhet på kvinnan. Och ofta kan det se ut som att han har rätt, utifrån ett rationellt perspektiv, men om man begrundar helheten så behöver kvinnan på ett fundamentalt plan känna att mannen stöttar henne oavsett vad som händer! Därför kan hennes agerande upplevas som irrationellt.

Ur en sketch (minns ej vilken): En man kommer hem och ställer ett tvåliters glasspaket utanför dörren. Han ringer på dörrklockan och gömmer sig bakom dörren. Morrande öppnar hans gravida kvinna dörren, böjer sig ner, fortfarande morrande, tar upp glassen och försvinner in i lägenheten. Nu kan mannen lugnt gå in.

Att se denna kvinna genom kärleksfulla ögon är mannens uppgift!

Om harmoni ska råda i relationen så behöver yin stå över yang! feminin energi behöver pröva maskulin energi och uppleva att oavsett vad som sker så är det så yin som står över yang. Då utvecklas tillit till att relationen kan ta hand om avkomman.

Om mannen envisas med att hävda att det till exempel är på grund av kvinnan han känner sig övergiven, så kommer harmoni inte att uppnås.

Detta gäller inte för de kvinnor som domineras av yang! De attraheras snarare av en partner som domineras av yin. Jag lägger inga värderingar i detta, men det finns alltid en naturlig strävan att uppnå balans, mellan dessa två krafter. Och vill man uppnå harmoni behöver yin alltså stå över yang. 

Det är alltså inte så att det alltid är kvinnan som står för yin och mannen för yang, bägge krafterna finns i och verkar i både kvinnor och män...

Kategori: relationer
Taggar: Terapi, andreas fjellström dysberoendekliniken, ansvar, craig nakken, patric carnes, det är inte kärlek när sex blir en drog, sexberoende, tillit, beroende, missbruk, tillitsbrist, rädsla , terapi,, fria universitet norden, frustration, övergivenhet, smärta , rädsla, sorg, ensamhet., fun, gestaltterapi, google, facebook, reklam, marknadsföring, produkter, money, pengar,, john Bradshaw, konflikt, konfliktlösning, kubakrisen,, otrohet otrogen kärlek, relationer under ytan, sex, sexberoende, det är inte kärlek när sex blir en drog, erik sundby, kristin rydberg., sexblogg, kärlektsblogg, relationsblogg., terapi, gestaltterapi, tommy hellsten, jesper juhl;

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: