spridda tankar

HJÄRNAN AUTOMATISERAR


Allt som upprepas, alla de saker vi gör om och om igen automatiseras av hjärnan, detta på grund av att minska stressen för hjärnan. Då kan hjärnan fokusera på något annat. Detta är vad som kallas för ritualer i missbruk. Ritualer skapar alltså lugn och stressreduktion. Detta gäller vad vi än ritualiserar. Det spelar ingen roll om det är sunda vanor eller ovanor. De är båda stressreducerande. Och om vi vill ha ett liv med lite mindre negativa konsekvenser så är det fördelaktigt att etablera sunda vanor, som i sin tur ger bra mående och positiva vinster. Istället för ovanor, eller osunda vanor som ger negativa biverkningar. Att upphöra med osunda vanor är jobbigt, då kommer stressen tillbaka. Man behöver då, till att börja med i alla fall ,ersätta dem med sunda vanor. Som sedan sakta automatiseras och ger den stressreduktion som söks.

Men min erfarenhet är att det ibland är så att man behöver titta på grundorsaken till varför stressen finns där, annars kan det bli svårt att ersätta ovanan. Och lyckas man med detta så lever man i tron att det går att kontrollera livet, vilket jag tror, är den största illusionen.

Däremot, kan man så klart skapa en mer balanserad plattform att stå på, så att man kan jobba med de bakomliggande trauman som orsakar stressen. Om man byter ut ovanorna mot sunda vanor. Detta gäller i allra högsta grad när man jobbar med beroenden.

Beroenden är ofta ovanor som eskalerat på grund av att de inte längre ger den medicin, ”kick” eller känsla av identitet de en gång gav. Då har ovanan så att säga växt och fått abnorma proportioner, blivit överdrivet viktiga för personen med det tilltagande beroendet. I dessa fall behövs ofta hjälp med att få stopp på beteendet innan man tittar på de bakomliggande orsakerna.

Vad man vet inom beroendebehandling är att relationer och reducerar stress. Relationer där man kan vara ärlig. Nära relationer där man ej behöver dölja hur det känns. Så slutsatsen blir att den bästa medicinen mot missbruk är relationer…

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: