Att bryta destruktiva relationer Del 2.

Fortsätter på förra inlägget. 
 
3. vad är en sund relation?
4. hur kommer man över ett ex.
5. Fokus på sig själv i relationen.
 
Det är svårt att svara vad en sund relation är utan att värdera. Men i min värld är en sund relation en relation där det är ok att uttrycka det jag upplever. En  sund relation bygger på att det finns två upplevelser och ingen absolut sanning. Båda upplevelserna behöver repsekteras och tas på allvar. Båda upplevelserna måste få finnas, kommuniceras (alltså sättas ord på), och även uttryckas känslomässigt. Det behövs med andra ord ett ödmjukt, respektfullt och inkännande förhållningssätt till både sig själv och partnern, där båda två har lika värde.
 
En princip för en sund relation är att det är viktigare att må bra än att ha rätt. Det lägger en ödmjukare grund för relationen. (Och man slipper kriga om vem som har rätt! ) Man kan även komma till en punkt i relationen där man upplever att det inte finns något rätt eller fel. Då börjar man uppnå frid.
 
Taoismen har en väldigt bra princip för harmoni i relationer. Det är att man ställer den feminina energin över den maskulina i relationen. Detta innebär i praktiken att den energin som är omvårdande och närande i relationen (ej nödvändigtvis existerande i kvinnan, kan även vara mannen som har mer av den energin) bör ställas över den maskulina energin. Den maskulina energin handlar mer om att bygga imperier, ut och jaga, etc... Den feminina energin tar ansvar för de svagas behov i familjen. Den ser till att alla mår bra, även de som inte har förmåga att uttrycka sina behov.  
 
Taoismen menar att den feminina energin strävar neråt, mot jorden mot behov, och är omvårnadande och när jorden. Den maskulina strävar uppåt mot himlen. 
 
Om den feminina energin ställs under den maskulina så blir det separation mellan energierna, de strävar då bort från varandra. Om man gör tvärt om -sätter den feminina över den maskulina energin så blir det möte. Då kommer harmoni att råda.
                               -----------------------------------------------------------------------------
 
Allt som stör en människas förmåga att ha relationer. 
Rädslor, övergivenhet och olika symbiotiska sätt, på vilka man kan förhålla sig till sin partner. Trauma och tillitsbrist är andra exempel på hinder i att vara relationer. Dessa behöver bearbetas, avslutas, levas upp, men inte i relation till partnern. Utan i relation till personens egen historik och hennes förhållningssätt till nuet.
 
Om jag tror, att jag bara kan bli trygg om jag är i en relation, så kommer jag aldrig att kunna ta ansvar för att ge mig själv trygghet...
 
 
 
 
Tar upp 4 och 5 frågan i nästa inlägg...
 
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: